Goede werknemers vinden

Werkgevers

De vacaturetekst is geschreven en de vacature staat live op Studentenmatch. Tijd om te zoeken naar studenten die matchen bij jouw bedrijf, de vacature en de andere leden van het team. Maar hoe zorg je er nou voor dat je de getalenteerde studenten eruit filtert? Wij geven je tips!

 

Tips om goede werknemers te vinden

Het vinden van goede werknemers kan een uitdaging zijn. Het cv van iemand kan er geweldig uitzien, maar eenmaal op de werkvloer bleek de helft verzonnen. Of een nieuwe werknemer gaat heel goed samen met iedereen in het team, maar is altijd te laat. Dat is dan toch jammer. Mensen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek op basis van alleen een cv en motivatiebrief blijft lastig. Maar wij weten hoe je wél goede, potentiële kandidaten filtert van de rest.

 

1. Lees tussen de regels door

Iedere sollicitatiebrief die een student verstuurd staat bol van de positiviteit, enthousiaste kreten en waarom ze écht de allerbeste keuze voor jouw vacature zijn. Maar door tussen de regels te lezen kan je de echte persoon ontdekken. Hoe is de schrijfstijl? Loopt deze stijl door in alle documenten, of enkel alleen in de motivatie? Dan kan je er vanuit gaan dat het minder oprecht is. Deelt iemand welke dingen hij heeft geleerd, wat hij nog wil leren en wat hij lastig vindt? Dan heb je iemand die wil laten zien hoe hij écht is, goed is in zelfreflectie en goed kan communiceren.

 

2. Hoe ziet het cv eruit?

Is de tekst in de cv, sollicitatie- en motivatiebrief helemaal foutloos? Daar scoren ze punten mee, maar als je aandachtig kijkt naar het ontwerp van het cv kan je daar veel karaktereigenschappen in vinden. Is het een opsomming van werkervaring en basisgegevens? Dan is deze persoon waarschijnlijk niet heel goed in het werken met computers. Is de cv juist van begin tot eind mooi vormgegeven, is alles netjes uitgelijnd en zijn er rustige kleuren gebruikt? Dan is het waarschijnlijk iemand die graag zorgvuldig werkt, perfectionistisch is en goed is in structuur aanbrengen.

 

3. Woordgebruik in de brief

Tussen formeel en informeel woordgebruik zit een dunne, interessante lijn. Studenten die deze fine line weten op te zoeken zijn zeer goed in tekst, weten hoe ze verschillende soorten mensen moeten overtuigen en zijn in staat grote dingen voor elkaar te krijgen.

 

4. Doe online onderzoek

Deelt iemand zijn of haar social media accounts in het cv? Dan kan het interessant zijn om deze te bekijken. De jonge studenten van tegenwoordig besteden veel van hun tijd in de online wereld dus hier vind je enorm veel informatie. Wellicht kom je er via LinkedIn achter dat iemand zeer gedisciplineerd werkt. Dat had je anders misschien nooit geweten.

 

5. Zit er logica in werkervaring

Door goed te kijken naar de werkervaringen van de sollicitant kan je oppikken of deze persoon met een duidelijk doel voor ogen zich door school en opleidingen heen beweegt. Heeft ze tijdens elke studie een vaste bijbaan gehad of is ze gaan jobhoppen. Bleef ze naast haar stage doorwerken of stopte ze tijdelijk toen ze ging stage lopen? Hieruit blijkt of een potentiële werknemer betrouwbaar, serieus, loyaal en een harde werker is. Allemaal positieve eigenschappen!

 

Probeer verder te kijken dan de eerste indruk

Een eerste indruk is zo gemaakt, maar het is zonde als je je te veel laat beïnvloeden. Daarom willen wij je sterk aanraden om altijd alle documenten aandachtig te lezen van potentiële sollicitanten. Een cv kan er oninteressant uitzien, maar uiteindelijk blijkt op een andere manier dat deze persoon toch wel erg goed bij de functie past. Lees dus nog iets langer door en je hebt binnen een mum van tijd een goede student voor je werken!

Een getalenteerde aanwinst vinden voor je bedrijf begint bij jouw eigen vacature. Lees hier hoe je een goede vacature schrijft!

Andere bekeken ook

Stageperiode komt eraan: zo vind jij de ideale stagiair voor jouw bedrijf

Stageperiode komt eraan: zo vind jij de ideale stagiair voor jouw bedrijf

De meeste studenten moeten tijdens de studieperiode minstens één keer stage lopen. ...
Voordelen van een bijbaan die past bij je studie

Voordelen van een bijbaan die past bij je studie

Een bijbaan is natuurlijk ideaal als je wat meer geld wil hebben om te besteden ...
Hoge werkdruk als student: hoe ga je er mee om?

Hoge werkdruk als student: hoe ga je er mee om?

Je bent er maar druk mee, dat studentenleven. Studeren, vrienden, sporten, je ...
Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Er zijn een heleboel bijbaantjes die je kan doen als student, maar er zijn er een ...
Een goed (en mooi) cv maken doe je zo

Een goed (en mooi) cv maken doe je zo

Oké, je hebt de knoop doorgehakt: je moet écht aan die bijbaan. En dat is meer dan ...