Hoe schrijf je een goede vacature

Werkgevers

Studentenmatch is bedacht om getalenteerde studenten te matchen met goede werkgevers. Op Studentenmatch vind je 500+ studenten die op zoek zijn naar een waardevolle studenten bijbaan of stage. Maar om een student met talent ervan te overtuigen dat ze bij jouw bedrijf moeten werken, moet je een goede vacature tekst schrijven. Hoe je dat doet? Wij vertellen het je!

Tips om een goede vacature te schrijven

 

1. Wees kort, maar zeer krachtig

De huidige generatie brengt veel tijd door op het internet en de wereld gaat ongelofelijk snel. Geen student die zin heeft om een langdradige vacature door te lezen. Vertel daarom kort, bondig en overzichtelijk waar jouw bedrijf voor staat, wat ze kunnen verwachten van deze functie en wat ze ervoor krijgen.

 

2. Denk na over de volgorde in de tekst

Misschien wil je gevoelsmatig eerst vertellen wat jullie zoeken in een nieuwe collega, maar veel beter is om eerst het positieve te benoemen om de aandacht te trekken. Een goed salaris – benoem het uurtarief! -, extra vrije dagen, teamuitjes en een laptop van de zaak: allemaal zeer interessant voor een student.

 

3. Werkgeluk is héél belangrijk

De hedendaagse student gaat echt niet een baan aannemen waarvan ze van tevoren al denken dat ‘t niets is. Werkgeluk is in de huidige generatie een groot, belangrijk onderdeel van het leven. Vinden ze het werk niet leuk? Dan zijn ze zo weer weg. Dat kost jouw bedrijf veel tijd en geld. Gelijk de juiste studenten binnenhalen is wat je wil.

 

4. Beschrijf in geuren en kleuren hoe het er op de werkvloer aan toe gaat

Iedere student wil werken bij een bedrijf waar de bedrijfscultuur geweldig is. Hebben jullie een vaste ochtend in de week waarin jullie samenkomen voor een denderende brainstorm inclusief koffie en gebak? Dat is dan iets wat je wil benoemen! Heb je een tafeltennistafel op kantoor staan en zijn er standaard borrels op de vrijdag? Ook die doen het heel goed. En als jullie een jaarlijks (après)ski tripje naar de sneeuw doen dan is dat ongeveer het eerste wat je wil vertellen in je vacature.

 

5. Wees open, eerlijk en maak het visueel.

In ieder bedrijf zijn verbeterpunten te vinden en door hier open over te zijn schep je direct een gevoel van open- en betrouwbaarheid. Deel social media-kanalen waarin duidelijk naar voren komt hoe de teams binnen het bedrijf werken en met elkaar omgaan. De hedendaagse student zit dagelijks urenlang op apps zoals TikTok, Instagram en YouTube, dus door alles visueel te maken heb je een streepje voor!

 

Algemene tips voor het schrijven van een vacature

Als je een vacature schrijft voor een nieuwe werknemer, dan wil je dat de informatie zo compleet mogelijk is. Voor studenten die op zoek zijn naar een studenten bijbaan is het vervelend als er belangrijke informatie mist. Deze onderdelen wil je zeker benoemen in je vacature:

  • Een salarisindicatie per uur;
  • Aantal uren per week;
  • Hoeveel vakantiedagen;
  • Laptop of telefoon van de zaak;
  • Reiskostenvergoeding;
  • Per wanneer start de baan;
  • Werken op locatie, hybride werken of een combinatie van;
  • Een telefoonnummer waar iedereen naartoe kan bellen met vragen over de vacature.

Tip: kijk als voorbeeld naar andere vacatures op Studentenmatch!

Zorg voor een interessante vacature voor studenten

Een succesvolle vacature is een vacature die studenten aanspreekt. Daarvoor moet je je dus verdiepen in wat hen enthousiast maakt. Als er meer jongeren in dienst zijn, dan kan je hen ook om advies vragen. Wat spreekt hen aan in een vacature? Wat zouden ze graag terugzien in de vacature en wat vinden zij dat beter kan in de vacatures die jullie nu uit hebben staan?

Als de vacature voor studenten is geschreven is het tijd om de vacature op Studentenmatch te plaatsen. En dan? Op zoek naar getalenteerde studenten! Maar hoe pik je die waardevolle potentiële werknemers eruit? Wij vertellen je hoe je goede werknemers kan vinden door goed te letten op de studentprofielen op Studentenmatch!

Andere bekeken ook

Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Er zijn een heleboel bijbaantjes die je kan doen als student, maar er zijn er een ...
Stageperiode komt eraan: zo vind jij de ideale stagiair voor jouw bedrijf

Stageperiode komt eraan: zo vind jij de ideale stagiair voor jouw bedrijf

De meeste studenten moeten tijdens de studieperiode minstens één keer stage lopen. ...
9x waarom studenten de perfecte werknemers zijn

9x waarom studenten de perfecte werknemers zijn

Als werkgever wil je natuurlijk alleen de beste werknemers hebben, dat begrijpen wij ...
Tips om een goede vacaturetekst te schrijven voor Gen Z

Tips om een goede vacaturetekst te schrijven voor Gen Z

Als werkgever wil je natuurlijk goed personeel, maar hier misschien niet altijd de ...
Solliciteren: zo krijg je minder stress van een sollicitatiegesprek

Solliciteren: zo krijg je minder stress van een sollicitatiegesprek

Solliciteren is écht zo’n ding waar je beter in wordt naarmate je het vaker doet. ...