Hoge werkdruk als student: hoe ga je er mee om?

Werkzoekenden
Wat te doen als je een hoge werkdruk ervaart tijdens je studentenleven

Je bent er maar druk mee, dat studentenleven. Studeren, vrienden, sporten, je studentenkamer schoonhouden, je familie bezoeken, tijd vinden voor jezelf en dan óók nog een bijbaan. De werkdruk kan voor je gevoel dus ook heel hoog liggen. Maar hoe ga je daar nou het beste mee om? Wij geven tips!

Plannen, plannen, plannen

Als je week propvol zit met allemaal verplichtingen dan is het heel belangrijk om goed te plannen. Als je daar nog niet zo goed in bent, is het gewoon een kwestie van proberen. Iedereen heeft een voorkeur voor een bepaalde manier van plannen. Je kan een papieren agenda gebruiken en met kleuren duidelijk aangeven wanneer je wat doet. Of je maakt simpelweg gebruik van de kalender-app op je telefoon. Daarnaast zijn er ook heel veel apps die je kan downloaden die je kunnen helpen bij het plannen van je weken. Probeer uit wat voor jou het prettigste werkt, en als je het moeilijk vindt iets te bedenken dan kan je aan vrienden en klasgenoten vragen hoe zij dat doen.

Luisteren naar je gevoel

Heb jij het gevoel dat je veel te weinig tijd hebt of krijg je een groot gevoel van stress als je aan de komende week denkt? Dan is het tijd om op de rem te trappen. We snappen echt wel dat je zoveel mogelijk dingen voor elkaar wilt krijgen, en je niemand wil teleurstellen. Maar je moet er natuurlijk niet onder leiden. Dus: heb je het gevoel dat je het véél te druk hebt, plan dan zeker komende week een avondje niks in. Plof op de bank met je lievelingseten, zet je favo serie aan en ga lekker vroeg naar bed vanavond. 

Prioriteiten stellen

Een belangrijk onderdeel is het stellen van prioriteiten. Ja, je moet studeren voor de aankomende tentamenweek, dus die staat hoog op je prioriteitenlijst. Je moet werken, want anders kan je volgende maand je huur niet betalen, dus dat moet ook. Maar als je normaal gesproken 4 keer per week naar de sportschool gaat, dan kan je ervoor kiezen om deze week maar twee keer te gaan. En elke avond afspreken met vrienden is leuk, maar als je helemaal overprikkeld bent van alles wat je moet doen, dan zullen ze het vast begrijpen als je wat afzegt. Tot slot willen we wel graag nog even benadrukken dat je óók leuke dingen in moet plannen. Dus als jij wél heel erg blij wordt van 4 keer per week sporten, en je krijgt daar energie van, of rust in je hoofd, dan moet je dat zeker doen. Luister naar je eigen hoofd, jij kent jezelf het beste!

Wisselen van bijbaan

Heb jij nu een bijbaan, maar is je werkgever helemaal niet flexibel? Dan is dit een goede reden om op zoek te gaan naar een nieuwe studenten bijbaan. Ga voor een bijbaan waar werkgevers begrijpen dat jij tijdens je tentamenweek wat minder kan werken, maar juist wat meer uren kan maken tijdens de schoolvakanties. Bij Studentenmatch vind je vacatures bij werkgevers die samen met jou willen meedenken én meewerken aan jouw toekomst. Schrijf je nu gratis in om op zoek te gaan naar die bijbaan die een aanvulling is op jouw studentenleven.

Andere bekeken ook

Introductieweken 2023: vind jouw ideale studenten bijbaan

Introductieweken 2023: vind jouw ideale studenten bijbaan

Zo lang als het studiejaar duurt, zo snel gaat de zomervakantie. Er is een grote kans
Zo scoor je een toffe stageplek voor de volgende stageperiode!

Zo scoor je een toffe stageplek voor de volgende stageperiode!

Hey jij daar! Zoek jij nog een stageplek voor aankomende februari? Dan is deze blog ...
Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Er zijn een heleboel bijbaantjes die je kan doen als student, maar er zijn er een ...
Leerzame bijbanen voor studenten waar je je leven lang plezier van hebt

Leerzame bijbanen voor studenten waar je je leven lang plezier van hebt

Uitwonende studenten kunnen met de torenhoge prijzen van tegenwoordig niet anders dan
Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Er zijn een heleboel bijbaantjes die je kan doen als student, maar er zijn er een ...