Stageperiode komt eraan: zo vind jij de ideale stagiair voor jouw bedrijf

Werkgevers
Stagiair zoeken voor de stageperiode februari 2024 doe je zo!

De meeste studenten moeten tijdens de studieperiode minstens één keer stage lopen. Deze periode zal per februari 2024 van start gaan, dus als je graag een stagiair aan wilt nemen, dan is er haast geboden! In deze blog vertellen we over alles wat je moet weten over het vinden van de ideale stagiair. Let’s go!

Stagiair zoeken

Een goede kandidaat voor de stageplek binnen jouw bedrijf gaat eigenlijk hetzelfde wanneer je op zoek bent naar een werknemer. Het enige verschil: een stagiair moet nog veel leren en heeft weinig tot geen ervaring. Dit is niet slecht, integendeel, hierover vertellen we later meer. Een goede stagiair is goud waard en daarom moet je als werkgever proberen door wat dingen heen te kijken:

  • Het cv is waarschijnlijk kort, maar dat betekent absoluut niét dat ze niet goed zijn in wat ze doen;
  • Het cv ziet er niet zo professioneel uit. Dit komt gewoon omdat ze nog niet zoveel ervaring hebben. Ook dat is niet erg;
  • De motivatiebrief lijkt een beetje standaard: een beetje meer moeite had gemogen, maar goede stage plekken zijn schaars en dus zullen ze heel veel brieven versturen. Probeer er doorheen te kijken.

Het gaat juist om wat ze tussen de regels door vertellen. Wellicht hebben ze vrijwilligerswerk gedaan: mensen met het hart op de goede plek, loyaal én toch wat werkervaring. Of misschien hebben ze als hobby zichzelf leren programmeren: leergierig, slim, discipline en volhoudend. Kijk of je dit soort karaktereigenschappen uit hun cv of motivatiebrief kunt halen.

Uitnodigen voor het sollicitatiegesprek

Als je een kandidaat wil uitnodigen voor een gesprek dan doe je dat het liefste via de mail of een telefoontje. Omdat sollicitatiegesprekken erg spannend zijn voor jonge studenten is het voor hen prettig als je benoemt waarom je ze uitnodigt. De cv zag er netjes uit, of de hoeveelheid motivatie die naar voren kwam in de brief was mooi of licht een specifieke ervaring uit. Daarbij kan je ook aan hun reactie merken hoe graag ze bij jouw onderneming hun stage willen lopen. 

Aangenomen

Het sollicitatiegesprek ging goed en je hebt besloten de kandidaat een stage contract aan te bieden. Wat goed! Een stageperiode kan ongeveer 3 maanden duren, maar ook een halfjaar of zelfs een heel jaar! Hoe dan ook moet de stagiair natuurlijk vanaf 0 beginnen, dus wij raden aan om ze van tevoren al een keer uit te nodigen voor een vrijdagmiddagborrel bijvoorbeeld. Zo kan de stagiair alle collega’s ontmoeten, een rondleiding door het gebouw en je kan al wat dingen uitleggen. Daarna stuur je ze een uitgebreid document toe waarin belangrijke informatie staat over het bedrijf, maar ook over de komende stageperiode. Zo kan je ze alvast een beetje inwerken vóór de eerste stagedag is begonnen. Dan kunnen jullie op dag één gelijk aan de slag!

De studenten van nu komen uit de zogeheten Generatie Z (Gen Z). Deze generatie is helemaal vóór werkgeluk, aan hun toekomst bouwen en werken voor duurzame bedrijven. Hoe je een vacature schrijft voor deze doelgroep? Hier vind je tips om een goede vacaturetekst te schrijven voor Gen Z!

Is de vacature geschreven? Je meld ‘m aan via onze werkgevers pagina!

Andere bekeken ook

Zo scoor je een toffe stageplek voor de volgende stageperiode!

Zo scoor je een toffe stageplek voor de volgende stageperiode!

Hey jij daar! Zoek jij nog een stageplek voor aankomende februari? Dan is deze blog ...
Tips om een goede vacaturetekst te schrijven voor Gen Z

Tips om een goede vacaturetekst te schrijven voor Gen Z

Als werkgever wil je natuurlijk goed personeel, maar hier misschien niet altijd de ...
Deze bijbanen zorgen voor een goedkoper studentenleven!

Deze bijbanen zorgen voor een goedkoper studentenleven!

Een bijbaan die lekker verdient is natuurlijk fijn, maar weet je wat helemaal chill ...
Introductieweken 2023: vind jouw ideale studenten bijbaan

Introductieweken 2023: vind jouw ideale studenten bijbaan

Zo lang als het studiejaar duurt, zo snel gaat de zomervakantie. Er is een grote kans
5x leuke bijbanen voor studenten die je in elke stad vindt

5x leuke bijbanen voor studenten die je in elke stad vindt

Iedere stad heeft z’n eigen bezienswaardigheden, leuke hoekjes en verborgen parels. ...