Solliciteren: zo krijg je minder stress van een sollicitatiegesprek

Werkzoekenden
Krijg jij altijd zenuwen van een sollictatiegesprek? Wij geven tips voor een ontspannen sollicitatiegesprek!

Solliciteren is écht zo’n ding waar je beter in wordt naarmate je het vaker doet. Maar goed, je bent student, dus de kans bestaat dat je nog niet heel vaak een sollicitatiegesprek hebt gehad. Logisch dus ook als je daar helemaal de zenuwen van krijgt. Het helpt niet bij het in bedwang houden van de zenuwen, maar weet dat je niet alleen bent. Super veel studenten, maar ook young professionals vinden dit erg spannend. En laten we eerlijk zijn: dat is het ook gewoon. In deze blog geven we je wat handvatten zodat je hopelijk de vervelendste zenuwen in de hand kunt houden. Lees je mee?

Waar word je precies zenuwachtig van?

Probeer erachter te komen waar je precies zenuwachtig van wordt. Stel jezelf vragen om hierachter te komen. Hieronder hebben we enkele vragen uitgeschreven en geven we wat advies per categorie:

Voorbereiden op sollicitatiegesprek

  1. Welke informatie weet ik over het bedrijf? Zijn er bepaalde onderdelen waar ik nog te weinig van weet? Je wil natuurlijk geïnteresseerd over komen, maar verlies je niet hierin.
  2. Wat weet ik over de functie, maar wat is mij nog niet duidelijk. En waarom is dit niet duidelijk? Is het niet duidelijk beschreven in de vacaturetekst of begrijp ik niet wat er staat. Vraag desnoods aan familie en vrienden hoe zij bepaalde dingen lezen en opvatten.
  3. Ik ben bang dat ik vragen niet kan beantwoorden. Dit is overigens helemaal niet erg. Je kan ook gewoon zeggen: “Ik weet hier het antwoord niet op.” Dat is namelijk ook een antwoord. Onthoud dat je niet overal een antwoord op kan geven. Vaak is het voor de interviewers ook interessant om te zien hoe je omgaat met lastige vragen. Dan is eerlijk toegeven dat je het antwoord niet weet juist een goed ding om te doen.
  4. Ik weet eigenlijk niet of ik de functie zelf wel leuk vindt. We willen je één ding zeggen: het bedrijf is net zo goed met jou in een sollicitatiegesprek als jij met hen. Zij moeten die vacature ook goed kunnen uitleggen en promoten tegen jou. Het kan altijd gebeuren dat zij het helemaal zien zitten met jou, maar jij je gewoon niet goed voelt bij de baan. Dat kan, en dat is oké.

Kan je nog wat extra tips gebruiken voor het sollicitatiegesprek zelf? Lees dan onze tips voor je sollicitatiegesprek hier!

Het sollicitatiegesprek zelf

  1. Wat als ik een black-out krijg tijdens het sollicitatiegesprek? Dat is vervelend, en zal je waarschijnlijk nog zenuwachtiger maken. Maar ook dat is menselijk. Het beste wat je eigenlijk kan doen is het op dat moment toegeven en zeggen “Sorry, ik vind het heel spannend omdat ik de baan zo graag wil en ik heb momenteel even helemaal een black-out.” Vaak wordt er dan gezegd dat dat helemaal niet erg is, er wordt een glas water aangeboden of een pauze ingelast. Dat is ook het moment dat het formele even wegvalt en de menselijkheid naar boven komt en laat dat nou precies zijn wat je nodig hebt om jezelf te hervatten.
  2. Hoe kleed ik mij en hoe kom ik zelfverzekerd over? Het is belangrijk dat je kleding aantrekt waar je je prettig in voelt. Als je je niet als jezelf voelt, dan zal dat te zien zijn in je lichaamstaal. Probeer dicht bij jezelf te blijven, maar doe wel je best. Probeer niet onderuitgezakt te zitten tijdens het gesprek. Maar zit overeind, leun een beetje naar voren met je armen op tafel. Dan heb je een actieve houding. Probeer armen over elkaar te voorkomen, want daarmee sluit je je houding af.
  3. Hoe houd ik het gesprek gaande? Ik vind het moeilijk om veel te praten. Het belangrijkste in dit geval is dat je zo goed mogelijk luistert. Heb je vragen naar aanleiding van wat er wordt verteld? Dan stel je die vraag, daar krijg je een antwoord op. Als je het antwoord begrijpt, kan je een nieuwe vraag stellen over de functie, het bedrijf of over hoe je dag eruit zal zien. Als je het antwoord niet begrijpt, dan zeg je simpelweg: “Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt, zou je het nog wat beter kunnen uitleggen?”.

Probeer jezelf kalm te houden

Het blijft spannend, dat weet iedereen. Het is de manier hoe je er mee omgaat. Zet je zenuwen om in positieve energie. Luister onderweg naar het gesprek muziek waar je blij van wordt, ga voor een outfit waar je je super goed in voelt en zorg dat je ruim van tevoren in de buurt bent, dan hoef je je daar geen zorgen meer om te maken. Desnoods ben je er een uur van tevoren en doe je nog even een kopje koffie ergens. Ben je bang dat je zweetplekken krijgt? Trek dan eerst een ander shirt aan, zodat je je een half uur van tevoren nog even kunt omkleden en helemaal fris bij het sollicitatiegesprek arriveert.

Heel veel succes, het gaat vast helemaal goed komen!

Andere bekeken ook

Voordelen van een bijbaan die past bij je studie

Voordelen van een bijbaan die past bij je studie

Een bijbaan is natuurlijk ideaal als je wat meer geld wil hebben om te besteden ...
Tips om een goede vacaturetekst te schrijven voor Gen Z

Tips om een goede vacaturetekst te schrijven voor Gen Z

Als werkgever wil je natuurlijk goed personeel, maar hier misschien niet altijd de ...
Hoge werkdruk als student: hoe ga je er mee om?

Hoge werkdruk als student: hoe ga je er mee om?

Je bent er maar druk mee, dat studentenleven. Studeren, vrienden, sporten, je ...
Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Er zijn een heleboel bijbaantjes die je kan doen als student, maar er zijn er een ...
Voordelen van een bijbaan die past bij je studie

Voordelen van een bijbaan die past bij je studie

Een bijbaan is natuurlijk ideaal als je wat meer geld wil hebben om te besteden ...