person working
 • Home >
 • Sollicitatietips - Tips voor je sollicitatiegesprek

Sollicitatietips - Tips voor je sollicitatiegesprek

Vandaag is het zo ver: je hebt een sollicitatiegesprek! Super goed én leuk, maar ook heel spannend. Gelukkig heb je het sollicitatiegesprek goed voorbereid. Dan is nu het moment aangebroken om je klaar te maken. Maar wat trek je eigenlijk aan, welke spullen neem je mee en kom je wel op tijd?

Tip: Moet jij je gesprek nog voorbereiden? Dan lees je hier hoe je je op een sollicitatiegesprek kan voorbereiden!

Hoe moet je gekleed gaan naar een sollicitatie gesprek? | Sollicitatie tips

Hoe je je kleedt naar een sollicitatiegesprek ligt aan een aantal dingen:

 • Zijn er strikte kledingvoorschriften bij het bedrijf waar je gaat solliciteren?
 • Wordt er verwacht dat iedereen zich zo kleedt, of alleen de mensen hogerop?
 • Heb jij een toffe stijl en wil je wel of niet dit graag laten zien tijdens het sollicitatiegesprek?
 • Werk je straks met cliënten en moet je je daarvoor op een bepaalde manier kleden?

Kledingkeuze bepalen voor het sollicitatiegesprek

Over het algemeen is het aan te raden om relatief netjes te gaan, maar dit kan je op heel veel creatieve manieren aanpakken. Je kan jezelf in een volledig pak hijsen, of een nette jurk aantrekken als je er heel formeel en professioneel uit wil zien. Maar als je persoonlijke kledingstijl wat informeler en kleurrijker is, dan kan je natuurlijk een mooie tussenweg zoeken. Denk aan wat wijdere jeans, een nette blouse met of zonder print en nette, platte schoenen. Of ga voor juist een pantalon met daarop een mooi gekleurd shirt. Colbert erop en wellicht nette sneakers eronder en klaar.

Tip: zoek je potentiële toekomstige collega’s op via LinkedIn, Instagram en Facebook en kijk of je kan ontdekken wat de geaccepteerde kledingvoorschriften zijn. Wel moeten we erbij zeggen dat het dan alsnog aan te raden is om wat netter op te komen dagen.

De rest van je uiterlijk bepalen voor het sollicitatiegesprek

Probeer zoveel mogelijk jezelf te zijn! Heb jij een lekker wild kapsel, probeer dit dan niet opeens met de perfecte zijscheiding vast te plakken. Ze moeten jou wel aannemen om wie jij bent, en niet om degene die je probeert te zijn. Houd jij van make-up, ga ervoor! Maar probeer wel van tevoren te bedenken of die overdreven rode lippenstift een goede zet is voor een eerste gesprek.

Verder is het altijd goed om je laptop mee te nemen of een notitieboekje met een pen. Daarmee straal je uit dat je je zaken op orde hebt en vooruit denkt. Positieve eigenschappen om te hebben!

Deze dingen moet je NIET doen tijdens een sollicitatiegesprek

Ondanks dat ze erg voor de hand liggen, zetten we hier nog even onder elkaar wat je níét moet doen tijdens een sollicitatiegesprek. Let’s go!:

 • Te laat komen: wees ruim op tijd!;
 • Kauwgom in hebben tijdens het sollicitatiegesprek;
 • Het geluid van je telefoon aan hebben staan;
 • Negatief praten over je vorige of huidige werknemer. Het kan natuurlijk dat je niet zo blij bent met je baas, maar je laat daarmee zien dat je graag roddelt en dat vinden maar weinig mensen een écht goede eigenschap;
 • Ongepaste kleding: tegenwoordig kan er echt wel wat, maar je kan niet aan komen op je slippertjes en zwembroek of andere “chill-outfit”.

  Heel veel succes bij het sollicitatiegesprek, je kan het!

  Ben jij aan het solliciteren, maar denk jij dat je cv niet goed genoeg is? Wij geven je tips voor een goed cv!