Dit moet (en wil) je regelen vóór een stagiair start met stage lopen

Werkgevers
De stageperiode komt er al gauw aan. Wil jij als werkgever graag een stagiair zoeken? Dan moet je snel zijn! Wij vertellen je wat je moet regelen.

Voor veel werkgevers is een stagiair aannemen een slimme keuze. Ze zijn jong, leergierig en kunnen door hun studie heel goed van pas komen. Wel moet je onthouden dat stagiairs er niet alleen zijn voor jouw gemak: jij als werkgever moet zorgen voor een waardevolle stageperiode. We vertellen je graag wat je moet voorbereiden als er een student komt stage lopen bij jouw bedrijf.

Stagiair zoeken

Stap één is natuurlijk het zoeken van een stagiair. Ga op zoek naar iemand waarvan je denkt: die zou ik voor langere tijd in mijn bedrijf willen hebben. Een stagiair inwerken kost tijd en energie, dus het zou voor jullie fijn zijn als hij of zij na de stageperiode kan blijven werken als bijbaantje.

Tip: Studentenmatch biedt nu ook stagevacatures aan! Schrijf een toffe vacaturetekst en meld ‘m aan op ons platform. Je hebt zó een nieuwe stagiair gevonden!

Voorbereiden

Je hebt iemand aangenomen voor de stageperiode: gefeliciteerd! Dan is het tijd voor de voorbereiding. Vaak is het zo dat een student bepaalde onderdelen moet afvinken gedurende de stageperiode. Vraag na welke punten dit zijn en wanneer deze afgerond moeten zijn. Daarbij komt ook kijken dat er een stagebegeleider vanuit (hoge)school een keer langskomt om te kijken hoe het gaat. Daar moet je wel tijd voor vrijhouden. Vraag voor de zekerheid alvast na of bekend is in welke week dit bezoek gaat plaatsvinden.

Koppel stagiair aan een werknemer

Een succesvolle stagiair kan pas succesvol worden als hij iemand heeft om op terug te vallen. Belangrijk is dus dat dit iemand is waaraan hij elk moment van de dag een vraag kan stellen en niet het gevoel krijgt iemand tot last te zijn. Als jij hier als werkgever geen tijd voor hebt, dan is dit natuurlijk niet erg, maar wijs dan een andere werknemer aan als begeleider.

Bedenk een planning

Bedenk samen met de begeleider een planning. Zijn er bepaalde dingen waarvan je absoluut wil dat hij het leert? Zijn er dingen die de student vanuit school moet leren of moet beheersen? Hoeveel tijd is er voor nodig om deze dingen te leren? Neem in de planning ook mee dat een student waarschijnlijk voor het eerst stage loopt en dus voor het eerst leert om te werken in een bedrijf. Het kan wat langer duren dan wanneer je een nieuwe werknemer aanneemt die al werkervaring heeft.

Nodig nieuwe stagiair uit voor een leuk uitje

Voor een stagiair is het heel spannend om als ‘leek’ een bedrijf binnen te moeten stappen en gelijk te moeten functioneren. Daarbij komt ook nog kijken dat ze voor het eerst een hele dag op kantoor moeten doorbrengen met mensen die ze niet kennen. En eerlijk: dat is best eng voor ze. Iets wat wij altijd aanraden aan stagebedrijven is om een teamuitje te organiseren en hier de nieuwe stagiair óók voor uit te nodigen. Het hoeft echt niet uitgebreid, maar misschien een keer buiten de deur lunchen, bowlen of iets anders leuks. Het is een informele omgeving, waardoor de drempel wat lager is om toekomstige collega’s te leren kennen. Op de eerste werkdag is het alsof jullie elkaar al kennen en dat is voor iedereen fijn!

Tips nodig om een vacature te schrijven die écht indruk maakt bij de doelgroep? Lees dan onze blog met tips om een vacaturetekst te schrijven voor Gen Z!

Andere bekeken ook

Je nieuwe studentenstad leren kennen doe je zo!

Je nieuwe studentenstad leren kennen doe je zo!

Deze week zijn alle studenten in Nederland begonnen aan hun (studie). In delen van ...
Voordelen van een bijbaan die past bij je studie

Voordelen van een bijbaan die past bij je studie

Een bijbaan is natuurlijk ideaal als je wat meer geld wil hebben om te besteden ...
Hoe schrijf je een goede vacature

Hoe schrijf je een goede vacature

Studentenmatch is bedacht om getalenteerde studenten te matchen met goede werkgevers.
Introductieweken 2023: vind jouw ideale studenten bijbaan

Introductieweken 2023: vind jouw ideale studenten bijbaan

Zo lang als het studiejaar duurt, zo snel gaat de zomervakantie. Er is een grote kans
Leerzame bijbanen voor studenten waar je je leven lang plezier van hebt

Leerzame bijbanen voor studenten waar je je leven lang plezier van hebt

Uitwonende studenten kunnen met de torenhoge prijzen van tegenwoordig niet anders dan