Zo plan je studie en werk tijdens tentamenweek

Werkzoekenden
Studie en je werk plannen tijdens tentamenweek kan stressvol zijn. Wij geven je tips hoe je je studie en werk kan plannen tijdens de tentamenweek.

Oktober is de maand waarin op veel hogescholen en universiteiten de eerste tentamenweek van het jaar plaatsvindt. En mocht je het nog niet door hebben: tentamenweken staan gelijk aan stress. Er komt nogal wat samen namelijk. Alles wat je in het eerste semester hebt geleerd moet je toepassen tijdens die eerste toetsen. Daar moet je voor leren, heel veel lezen en oneindig veel stampen. Daarnaast word je ook verwacht bij je bijbaantje, moet je genoeg slapen, gezond eten en nog even op bezoek bij je ouders. Tijd dus voor wat tips om je studie en werk goed te plannen tijdens de tentamenweek.

Overzicht

Allereerst moet je een goed overzicht krijgen van alle tentamens die je moet doen. Welke hoofdstukken, boeken en opdrachten moet je daarvoor gedaan en/of gelezen hebben? Vind je iets heel lastig en moet je daar meer tijd in stoppen? Hoeveel dagen of weken heb je om te studeren voor je tentamens? Dan moeten we het even hebben over je studentenbijbaan, want red je het financieel als je twee weken niet werkt, of kom je dan niet uit met je vaste lasten? Als je sowieso moet blijven werken om je vaste lasten te kunnen betalen dan is het slim om uit te rekenen hoeveel uur je minimaal moet werken om genoeg salaris te krijgen.

Tip: zorg dat je ruim van tevoren met je baas contact hebt over de weken vóór je tentamenweek. Zo weet je zeker dat je wat flexibeler op het rooster ingedeeld kan worden.

Planning maken

Oké, je studie is belangrijk, maar toch raden we aan om eerst de uren voor je werk in te plannen. Als je dat duidelijk voor ogen hebt, dan kan je ook zien wanneer je vrij bent en dus kunt studeren. Zorg voor deze planning voor een agenda, kalender (bijvoorbeeld Google) of teken een grote tweeweekse planning op een groot vel papier en hang dit in je kamer.

Bij het plannen moet je ook echt ruimte vrij houden voor leuke dingen. Dus plan met een klasgenootje een etentje in, ga naar de bioscoop met je broer of ga vrijdagavond lekker dansen met vriendinnen in de stad. Het voelt misschien wat tegenstrijdig, maar door leuke dingen te doen tijdens die weken krijg je ook nieuwe energie, kan je wat van die stress loslaten en heb je daarna weer nieuwe energie en motivatie om verder te studeren.

Flink vooruit plannen

Als je nog héél veel werk moet doen voor die tentamenweek, dan kan het verstandig zijn om ruim van tevoren al te beginnen met studeren, lezen of extra opdrachten doen. Dan kan je al dat extra werk alvast afstrepen. Het is misschien niet zo leuk om al zo vroeg bezig te zijn met de tentamens, maar hiermee voorkom je wel torenhoge stress en slapeloze nachten in de tentamenweek zelf.

Wees lief voor jezelf

Verder willen we vooral tegen je zeggen: wees lief voor jezelf! Eet je lievelingseten, maak elke dag een goede voedzame lunch en gun jezelf een pumpkin spice latte als je daar gelukkig van wordt. Ook deze pittige weken gaan weer voorbij en voor je het weet is alles weer zoals vanouds.

Nieuwe bijbaan voor studenten

Is jouw werkgever niet zo meedenkend als het gaat om jouw tentamenweek? Dan is het misschien tijd om te switchen van werkgever. Wij van Studentenmatch vinden het heel belangrijk dat jij je studie goed kan doen, het is dan ook niets voor niets dat Groei één van onze kernwaarden is. De werkgevers waar wij mee samenwerken willen dan ook niets liever dan dat jij aan je toekomst kan werken en je krijgt daarom alle ruimte en vrijheid om je uren aan te passen op jouw studie.

Ben je op zoek naar een nieuwe studenten bijbaan? Schrijf je dan gratis in bij Studentenmatch!

Andere bekeken ook

Introductieweken 2023: vind jouw ideale studenten bijbaan

Introductieweken 2023: vind jouw ideale studenten bijbaan

Zo lang als het studiejaar duurt, zo snel gaat de zomervakantie. Er is een grote kans
Dit moet (en wil) je regelen vóór een stagiair start met stage lopen

Dit moet (en wil) je regelen vóór een stagiair start met stage lopen

Voor veel werkgevers is een stagiair aannemen een slimme keuze. Ze zijn jong, ...
Deze bijbanen zorgen voor een goedkoper studentenleven!

Deze bijbanen zorgen voor een goedkoper studentenleven!

Een bijbaan die lekker verdient is natuurlijk fijn, maar weet je wat helemaal chill ...
Je talenten inzetten voor het vinden van een nieuwe studentenbijbaan

Je talenten inzetten voor het vinden van een nieuwe studentenbijbaan

Als student zijnde wil je eigenlijk maar één ding: naast je studie geld verdienen ...
Hoe schrijf je een goede vacature

Hoe schrijf je een goede vacature

Studentenmatch is bedacht om getalenteerde studenten te matchen met goede werkgevers.