Tips om een goede vacaturetekst te schrijven voor Gen Z

Werkgevers
Vacaturetekst schrijven voor Gen Z doe je zo!

Als werkgever wil je natuurlijk goed personeel, maar hier misschien niet altijd de hoofdprijs voor betalen. Zoals we eerder al schreven in onze blog, is het aannemen van studenten de perfecte oplossing. Ze zijn jong, leergierig en betaalbaarder dan young professionals. Maar er is vaak één ding wat werkgevers over het hoofd zien en dat is de manier waarop je deze nieuwe groep studenten moet benaderen. Gen Z leeft voor zichzelf en gaat daarom voor het beste. Het is tijd voor werkgevers om te leren hoe je een goede vacaturetekst schrijft voor Gen Z.

De belangrijkste punten voor een goede vacaturetekst

Een goede titel

Hierin hoeft niet te staan: een carrièretijger die weet van aanpakken. Daar doe je meer kwaad mee dan goed. Ga voor een titel die iets positiefs zegt over de vacature, het bedrijf of het team waarmee de aankomende werknemer in gaat werken.

Vertel wat het bedrijf te bieden heeft

First things first: wat heb jíj́ eigenlijk te bieden? Het is niet altijd de meest voor de hand liggende keuze om dit als eerste te benoemen in je vacaturetekst, maar Gen Z wil graag weten of ze terechtkomen in een fijn bedrijf, dus waarom geef je ze niet zo snel mogelijk antwoord op deze vragen?

Vermeld uitgebreid wat de functie inhoudt

Gebruik geen vage begrippen, maar schrijf duidelijk uit welke taken er zijn, wat er wordt verwacht en of er nog andere bijzonderheden zijn. Wordt er iemand vervangen? Dan zou je kunnen overwegen om het voor sollicitanten mogelijk te maken een telefonische afspraak in te plannen met de huidige werknemer voor die functie.

Wees transparant over het salaris

Als het goed is (and it better is), is het salaris op basis van de functie, workload én is het salaris te bespreken op basis van ervaring. Dan is het niet iets om je voor te schamen en dan zet je dat lekker duidelijk in de vacaturetekst!

Sollicitatieproces

Beschrijf duidelijk wat het sollicitatieproces inhoudt. Wat wil je dat ze opsturen? Heeft het nog zin om een creatieve motivatie in te sturen, of heb je geen zin in uitgebreide video’s van kandidaten? Hoeveel rondes zijn er en met wie heb je de gesprekken? Maak het allemaal zo duidelijk mogelijk, dan weten de kandidaten waar ze aan toe zijn.

Benadruk de positieve punten

Ieder bedrijf heeft mooie, unieke dingen waarmee je mensen kan aantrekken. Dit kan zijn een standaard vrijdagmiddagborrel, potjes tafeltennis spelen tijdens de lunchpauze of de tweejaarlijkse skireis met alle collega’s. Dit zijn allemaal mooie dingen, maar wat zeker net zo belangrijk is voor Gen Z is dat er geen loonkloof is, er budget is voor persoonlijke ontwikkeling en dat er nooit wordt gediscrimineerd op de werkvloer. Zo wel, dan zijn er strenge consequenties. Door deze belangrijke punten duidelijk te vermelden in de vacaturetekst trek je de studenten aan die het verschil zullen gaan maken binnen jouw bedrijf.

Zorg dat je bereikbaar bent

Als je een vacature live zet, is het altijd slim om goed bereikbaar te zijn. Zet onderaan de vacature de telefoonnummers en e-mailadressen van minstens twee contactpersonen. Zo kunnen geïnteresseerden contact opnemen bij vragen over de vacature of sollicitatieprocedure.

Helemaal klaar voor het schrijven van die geweldige vacaturetekst die óók nog eens gaat zorgen voor goed personeel? Plaats ‘m dan gauw op ons platform. Succes!

Andere bekeken ook

6x leerzame bijbanen voor studenten die goed zijn voor je carrière

6x leerzame bijbanen voor studenten die goed zijn voor je carrière

In de dynamische wereld van vandaag is een bijbaan niet alleen een manier om je ...
Hoge werkdruk als student: hoe ga je er mee om?

Hoge werkdruk als student: hoe ga je er mee om?

Je bent er maar druk mee, dat studentenleven. Studeren, vrienden, sporten, je ...
Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Top 6 populaire bijbaantjes voor studenten

Er zijn een heleboel bijbaantjes die je kan doen als student, maar er zijn er een ...
5x leuke bijbanen voor studenten die je in elke stad vindt

5x leuke bijbanen voor studenten die je in elke stad vindt

Iedere stad heeft z’n eigen bezienswaardigheden, leuke hoekjes en verborgen parels. ...
Een studenten bijbaan zoeken die bij je past

Een studenten bijbaan zoeken die bij je past

Het leven is tegenwoordig erg duur en daarom gaan veel studenten op zoek naar een ...