office
 • Home >
 • Sollicitatie tips | Sollicitatiegesprek voorbereiden

Sollicitatie tips | Sollicitatiegesprek voorbereiden

Zo! Je cv heeft indruk gemaakt en daarom mag je nu op gesprek komen. Lekker bezig! Laten we ervoor zorgen dat je nog meer indruk maakt tijdens je sollicitatiegesprek. En in het geval van een sollicitatiegesprek voorbereiden geldt echt: een goede voorbereiding is het halve werk. Hieronder vertellen we je hoe jij je het beste kan voorbereiden op het sollicitatiegesprek. Lees je mee?

Tip: moet jij nog een cv maken? Lees dan eerst hoe je een super goed cv moet maken!

Onderzoek doen naar het bedrijf | Sollicitatie tips

First things first: je doet altijd onderzoek naar het bedrijf waar je gaat werken. Op de website vind je genoeg informatie, en als het een heel groot bedrijf is vind je op Google misschien ook nog interessante informatie. De mensen waarmee je het gesprek zal hebben gaan je waarschijnlijk een vraag stellen waaruit ze kunnen concluderen dat jij je huiswerk hebt gedaan.

Vragen bedenken die jij kan stellen tijdens het sollicitatiegesprek | Sollicitatie tips

Op basis van de informatie die jij net hebt gelezen over het bedrijf en de vacature, ga je vragen bedenken die jíj aan hen kan stellen. Welke dingen ben je tegengekomen waar je over twijfelt? Zijn er dingen waar je nieuwsgierig over bent en wat zijn hun toekomstplannen? Door deze vragen voor te bereiden kom je geïnteresseerd en assertief over. Dat is precies wat je wilt! Er zijn een aantal basisvragen waar iedereen wel het antwoord op wil weten.

Goede vragen om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek:

 1. Kun je me meer vertellen over de verantwoordelijkheden van deze functie?
 2. Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?
 3. Als ik hier kom werken, hoe ziet mijn maandag er dan uit?
 4. Hoe worden successen gevierd?
 5. Als ik hier voor een langere tijd zou werken, zijn er dan doorgroeimogelijkheden?
 6. Wat zijn uitdagingen waar het team, waarin ik terecht kom, tegenaan loopt?
 7. Op welke manier kan het team volgens jou verbeteren?

  Actief deelnemen aan het gesprek | Sollicitatie tips
  Als jij bovenstaande vragen gaat stellen, is het belangrijk dat je aandachtig luistert naar de antwoorden. Helemaal indrukwekkend is het namelijk als je hier en daar uit de antwoorden interessante stukjes kunt plukken, deze later in het gesprek kan samenvoegen tot één conclusie, vraagstuk of constatering. Zo laat je zien dat je goed hebt geluisterd en hebt meegedaan aan het gesprek.

  En eerlijk: dat is soms best lastig. Een sollicitatie gesprek kan heel spannend zijn, zeker als je het nog niet zo vaak hebt gedaan. Maar als je maar in je achterhoofd houdt dat als jij jezelf bent, interesse toont en je gesprekspartners het idee geeft dat je de baan heel graag wil, er eigenlijk niet zo heel veel fout kan gaan. En uiteraard bestaat de kans nog steeds dat iemand anders uiteindelijk wordt gekozen voor de functie, maar dat heb je niet in de hand.

  Tot slot zijn er vast vragen die naar boven zijn komen borrelen tijdens het lezen van de vacaturetekst. De ene vacature is namelijk completer dan de andere. Hoeveel ga je verdienen, hoeveel vakantiedagen heb ik? Hoe lang van tevoren moet ik mijn beschikbare uren doorgeven? Krijg ik betaald als ik ziek ben? Schrijf al je vragen op, zodat je goed voorbereid aankomt bij het sollicitatie gesprek. Een bijkomend voordeel is dat je je wat zelfverzekerder het gesprek in gaat als je weet waar je het over hebt.

Voorbereiden op het sollicitatiegesprek

Je hebt goed onderzoek gedaan, dus daar kan weinig meer misgaan en dat is een fijn
gevoel! Dan is het bijna zover: tijd om je te gaan voorbereiden op het sollicitatie gesprek!